360 | Белица | Семково | Форумът на Семково | Галерия | Белица.com | Парк за мечки | Читалище | Каталог | Летовник.com

Туристическа социална мрежа Летовник
Стилове в HOUSE (хаус) музиката

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Електронна музика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
EjKo^bEjKo
Модератор
Модератор


Регистриран на: 11 Окт 2006
Мнения: 248
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Ное 28, 2006 8:04 pm    Заглавие: Стилове в HOUSE (хаус) музиката Отговорете с цитат

Да продължим.Тъй като HOUSE музиката е моят 'животоподържащ' фактор (само как прозвуча), и до някъде тя определя това, което съм и за това ще дам малко информация за стиловете, които са и присъщи.

Термини:
*off-beat – нормално при 4/4 такт, акцента пада върху 1ви и 3ти удар, докато “off-beat” означава акцентиране на слабите 2ри и 4ти удар, което придава интересно и нетипично звучене. Нещо като ту-ТУМ-ту-ТУМ

**kick drum – бас барабан, който се управлява с педал. Има доста ниско и мощно звучене.

Стилове в хаус музиката:

ACID HOUSE
Появява се към средата на 80-те години в Чикаго. Характеризира се със звуците на Roland TR 808 и 909 дръм машини. Терминът "acid" се е използвал по това време за режещите звуци на бас сизнтезатори като TB 303, а не за LSD. Обикновенно липсват вoкали. Две основни тенденции се преплитат - транс ефекта на повторението и дъб моменти. Пионери на асид хаус са Armando, DJ Pierre, и Spanky, и стилът скоро стига до Ibiza, където дижеи като Paul Oakenfold и Danny Rampling го пренасят на лондонската сцена. "We Call It Aciiieeed" от D-Mob става негов химн. U.K-ската асид хаус сцена дава началото на европейската рейв култура. Други ключови имена са Phuture, Derrick May, Adonis, Hardfloor, Westbam, Aphrodite, Slam.

Класики:
-Armando "One world One Future"
-Various "Acid Trax"
-Westbam "The Roof Is on Fire"


PROGRESSIVE HOUSE
С корени в U.K. от началото на 90те, този стил има по-бързи, електронни звуци (аналогови синтезатори). Има характеристики на техно и транс само, че не е толкова дарк. Използват се дълги и драматични пикове, спадове, вокални лупове, и тежки мид темпо ритми. Култови примери са Underworld, Fluke, Sasha, John Digweed. Могат да се споменат също така Lee Burridge, Seb Fontaine, Nick Warren. Известни прогресив лейбъли: Guerrilla, Metropolitan, Tommy Boy, Groovilicious, Proton. От 2000та насам, прогресив хаус и прогресив транс са почти конвергирали и е много трудно да се разграничат двата стила. По-бързите (130-140bpm) и енергични парчета продължават да се класифицират като прогресив транс, докато по-мекото и бавно звучене (110-130bpm) се нарича предпочитано прогресив хаус.

Класики:
-BT "Ima", Perfecto
-Spooky "Gargantuan", Guerrilla
-Sasha/John Digweed "Nothern Exposure"


DEEP HOUSE
Може да включва грууви, меки вокали, не така жизнерадостни като в прогресив хаус, но еуфорични и въздействащи по друг начин. Този стил съблазнява слушателя емоционално. Сравнително бавно темпо (110 -125 bpm), плавни преминавания, без много възходи и не така кънтящи бийтове, джаззи моменти. Заражда се във Филаделфия и Чикаго. Larry Heard и Marshall Jefferson се смятат за основатели на тази музика. Забележими изпълнители: Miguel Migs, Deep Dish, Blaze, Nightwritters, Kevin Yost, Kaskade. Известни лейбъли издаващи диип хаус са: OM, Naked Music Recordings, Guidance, Inspirit Music. Deep House не е просто противоположното на по-твърдите стилове като hard house. Тази музика си има собствени измерениия, включващa определения като: soulful, sweet, sexy, charming, groovy, delicious, hypnotic, и т.н.

Класики:
-Nightwriters " Let The Music Use You".
-Kym Mazelle "Taste My Love"
-Ralphie Rosario "You Used To Hold Me"


GARAGE
Произлиза от черното, американски тип, госпел диско, което резидент DJ Larry Levan пуска в Paradise Garage Club NY. Това е музика изпълнена с женски вокали и клавирни инструменти. Към пионерите се включват David Morales и Roger Sanchez. Развива се в поджанрове като speed garage и acid garage. Може да се каже, че класическият гараж има солфул и госпел звучене, докато speed garage (4 to the floor) е еволюирал в по hardcore/jungle звук лансиран особено в Лондон. Терминът класически може да е малко объркващ тъй като в днешно време и на speed garage му викат “old skool”. По-съвременен се води по-бавния, r&b повлиян 2 step (UK garage). 2 степа има много специфично звучене, където два от четири биита са извадени. В крайна сметка “garage” може да се окаже доста неясно понятие сравнявайки USA с Европейските разновидности, като двата типа имат бая различно звучене. Това което e класически USA garage аз винаги съм припознавала като funky, vocal house, a виках гараж на 2 степа. Някои твърдят, че терминът гараж е загубил вече първоначалния си смисъл. Може и да са прави
Примерни изпълнители: Charlie Brown и Jason Kaye, Аrman VanHelden има значително влияние в този стил. Изпълнители от 80te: Tony Humphries, Masters At Work, Kenny Nix. Лейбъли: Nu Groove, Strictly Rhythm, Smokin Beats, Chocolate boy, Emotive Records, Maxi Records, Bottom line Records.

Класики:
- Taana Gardner"Heartbeat"
- Jocelyn Brown "Happyness".
- Mr.Finger's " Can You Feel It"


CHICAGO HOUSE
Трудно е да се даде определение за chicago house като стил. По скоро става дума за характерно чикаго звучене, което може да присъства в много хаус стилове – garage, acid house, tech house и тн. За да се разбере това понятие е добре да се проследи малко история. Хаус музиката започва развитието си от Чикаго и клуба Warehouse (80те години), където DJ Frankie Knuckles я популяризира. В началото е известна като музика за афро-американци. Kултурата на това общество и на Чикаго като цяло, където определени стилове от черната музика са процъфтявали по това време, формират този звук. Корените на хаус са предимно в госпела, соул и фънк, отколкото в диското. Чикаго допринася с джаз, блус, соул, което придава типичния Чикаго привкус. Характерни са семпли бас линии, водещ 4/4 бийт, пиано лупове, вокали. Разпознава се и по живия си, галошпиращ ритъм.

Основни примери: Derrick Carter, DJ Sneak, Felix da Housecat, Saunders, Marshall Jefferson, Farley Jackmaster Funk, DJ Pierre, Vince Lawrence. Ключови лейбъли: DJ International, Trax, Classic, Dance mania, Cajual

Класики:
- Marshall Jefferson, “Move Your Body”
- Paul Johnson, “Get Get Down”


HARD HOUSE
Чикаго, средата на 90-те години, се заражда хард хауса с помоща на изпълнители като Cajmere, DJ Bam Bam, Poogie Bear, Bad Boy Bill. Характеризира се с бързо темпо, тежък и дълбок бас дръм, офбийт* основа, много енергия (135-145 bpm) и по-агресивен звук. Може да включва Рап/хипхоп семпли.
Лейбълите поддържали хард хаус през 90те са Strictly High, Tidy Trax, Dust Traxx, Peacefrog. Други изпълнители от значение са Armand Van Helden, DJ Irene, Lisa Lashes, DJ Enrie, Tony De Vit.

Класики:
-George Centeno – Check this out
-DJ Bam Bam – Blow your mind
-Mark V and Poogie Bear – War


TECH HOUSE
Ясно е, че има елементи хаус и техно. Някои спекулират, че стилът е събрал най- лошото от двата жанра и, че е пример за монотонен и скучен хаус. Това както винаги е въпрос на личен вкус. Повечето значими тек хаус лейбъли са европейски (UK и немски ест.) и на любителите на класически US хаус стила може и да не допадне. Тек хауса съдържа фънки техно семпли (синт.) плюс много ритмични диско лупове и вокали. Използват се кикове с дисторсия, високи чинели и дори рок вариации. Ако съблечем от хауса соул и джаз моментите и прибавим повече механично звучене и ей го тек хауса.
Основни представители на този стил са Cotton Club, X-Press-2, Terry Francis, Nathan Coles, Asad Rizvi, Ricardo Villalobos, Layo & Bushwacka, Craig Richards. Лейбъли Harthouse, Get Physical, Swag Records, Wiggle, Drop music, Vision, Playhouse.

Цитат: " Тех хаус е това което момичетата наричат техно, а момчетата хаус"

Класики:
-Laurent Wolf: Pump it up
-Dave Aude: Push that thing
-Chris Doria: Busrider


MINIMAL HOUSE + MICRO HOUSE
Двете не са съвсем едно и също нещо. Както може да се очаква, в духа на минимализма, който се базира на икономия и семплост в елементите и структурата, така и минимал хауса е доста орязан. Чист 4/4 бийт (125-130 bpm), съпровождан на рядко с ефекти от перкусии, синтезатори и някои и друг монотонен вокал. Микро хауса се издига на друго ниво, като взаимства от глича ( Glitch познат още като clicks and cuts) характерния дръм и нарязана мелодия. Замества типичните хаус кик дръмове** и чинели с малки откъслеци шум. Заражда се в Германия в края на 90-те издаван от лейбъли като Kompakt, Perlon, Force, Poker Flat Recordings.

Класики:
-Akufen: New Process
-Farben: Beautone


DETROIT HOUSE
Слушайки този стил, човек може да си помисли, че момчетата в Детройт не са внимавали какво става из Чикаго и Ню-Йорк по това време. Или умишлено са избрали музиката им да звучи по- механично и директно (но въпреки това приятно). Всъщност детроитския хаус е предшественик на тек хауса. Води началото си от средата на 80те, с ключови изпълнители като Kevin Saunderson, Derrick May, Blake Baxter, Mike Grant, Alton Miller. Значими детройт лейбъли: KDJ, Moods&Grooves, Sound Signature.

Класики:
-Blake Baxter: When we used to play
-Eddie Folkes: Goodbye Kiss
-Inner City: Big Fun


GHETTO HOUSE
Този стил идва от Чикаго, средата на 90те. От гето хаус парчетата можем да научим важни неща за живота и любовта. С доста експлицитно сексуални текстове, този стил се познава по звуците на дръм машини 808 и 909, мощен 4/4 кик дръм** ритъм без много ефекти от синтезатори, често повтарящи се рапиращи вокали. Виден представител е DJ Funk. Лейбълът формирал гето хаус звученето през 90-те е Dance Mania Records. Днес по-популярен е стилът Гето Тек, който представлява гето хаус набързо преработен в по-техно вариант от Детройт.

Класики:
-DJ Funk: Ghetto House Anthems-2

Дано да съм бил полезен
_________________
The HOUSE is my MUSIC!!!

Врати и Строителна борса Варна
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама
Рекламен агент

МнениеПуснато на: Вто Ное 28, 2006 8:04 pm    Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
dpower
Lamer
Lamer


Регистриран на: 08 Авг 2008
Мнения: 65
Местожителство: Белица

МнениеПуснато на: Пон Авг 11, 2008 2:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Полезен си ... Почитател Съм.. Защо в главната страница Не направиш Един Стил Хоусе Писал Си По Фолк РНБ .. напраи Един Хоусе.. и Аз Ше Пусна Неколко Теми..
_________________
Аз Не Спирам Да Дишам, Не Спирам Да Лая, Не Спирам Да Разклащам Покрива на Рая, Та Да Видим Сега Кой - Кого Ще Пъди, ЗАЩОТО САМО ГОСПОД МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Електронна музика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Forecast | Maps | Radar | * тестов вариант, възможни са грешки

Парк за танцуващи мечки - гр.Белица. Читалище 'Георги Тодоров' - гр.Белица. Курортен комплекс СЕМКОВО - гр.Белица

.: BGtop.net :.!!!


гр.Белица © 2006-11 Web design: KKeliov Design