360 | Белица | Семково | Форумът на Семково | Галерия | Белица.com | Парк за мечки | Читалище | Каталог | Летовник.com

Туристическа социална мрежа Летовник
ОТНОШЕНИЕ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ КЪМ ТУРИЗМА

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Туризъм & Отдих в Общината
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kkeliov
Администратор
Администратор


Регистриран на: 31 Юли 2006
Мнения: 160
Местожителство: Дървеница

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 7:49 pm    Заглавие: ОТНОШЕНИЕ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ КЪМ ТУРИЗМА Отговорете с цитат

ОТНОШЕНИЕ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ КЪМ ТУРИЗМА В ЕДНА ДЕСТИНАЦИЯ, ВЪВ ФАЗАТА НА РАСТЕЖ

Няма да е лошо да се обърне внимание на публикувания текст, тъй като до голяма степен засяга населението в Общината!

Не е възможно развиването на устойчив туризъм, без да имаме предвид хората, върху които той оказва влияние. Следователно, изследването на нагласите на местното население в туристическата дестинация по отношение на туризма и включването им във възможно най-много аспекти на планирането, е съществен етап от постигането на устойчивост.
В идеалния случай, туристическите дестинации се стремят да постигнат дългосрочен баланс между интензивно развиващата се туристическа индустрия и общността - домакин. Но в много случаи туризмът се оказва в разрез с интересите на местното население. С времето туризмът може да окаже негативно въздействие върху социално-икономическия и екологичния статус на общността - домакин. С цел да се ограничи този отрицателен ефект, специалистите препоръчват местното население да участва активно в планирането на туризма в тестинацията. Нагласите, нуждите и предпочитанията на местните жители следва да бъдат съобразени в процеса на планиране, с което ще се избегнат конфликти. Това важи в особено пълна сила в дестинациите, които се намират в зрялата фаза от своето развитие. Много от тях са изправени пред заплахата да станат жертва на последната фаза от жизнения цикъл на туристическия продукт - фазата на упадък, която неминуемо следва след зрелостта, освен ако не се положат значителни усилия за неговото съживяване – а то е обречено на неуспех без съдействието на местната общност.

Туристическото планиране би довело до социални, културни, екологични и икономически проблеми за местната общност, ако не е съобразено с местните ценности и условията на конкретната среда. “Туризмът вече не може да се разглежда като стопанска дейност, която не оказва съществено въздействие върху природната, антропогенната и социо-културната среда, в която се осъществява” (Garrod, 1998). За да остане туризмът съдържателен в рамките на общността, той трябва да се ползва с широко участие на местното население и трайно съобразяване с възприятията на общността – приемник. Редица изследвания (Alen, Long, Perdue & Kieselbach, 1988; Pearce 1980; Johnson, Snepenger & Akis, 1994) показват, че нагласите на местните жители са критични към създаването и поддържането на гостоприемна среда за посетителите. Според Karen Cooke, “туристическо развитие, което се основава на местните традици и идентичност, както и на нуждите, потребностите и приоритетите на местната общност, е възможно най-добрата гаранция за трайно развитие на дестинацията” (1982). Такъв тип развитие на туризма, който зачита стереотипите на населението, се ползва със значително ниво на толерантност към посетителите, като така прави взаимоотношенията приятни и за двете страни.

В контекста на фактора междуличностни отношения, контактът с местното население е от особена важност за туризма (Marsh & Marshall, 1987). Съществува теза, че субективните впечатления на туристите се влияят значително от същността, дълбочината и качеството на техните контакти с местните жители. Редица изследвания сочат, че отношението на жителите влияе директно на задоволеността на туристите от потреблението на туристическия продукт (Davis, 1988; Cooke, 1982; Allen 1988; Johnson, 1994; Pizam, 1978). Възоснова на тези проучвания, изследователите и специалистите по планирането вземат под внимание особеностите на местната култура и начин на живот и по този начин минимизират фрикциите между посетители и местни жители, като така създават взаимоизгодно партньорство както за туристическата индустрия, така и за общността – домакин. Устойчивият туризъм изисква хормонично съжителство на различните общности, взаимно зачитане на техните ценности, съобразяване с ограничеността на природните ресурси в дестинацията, без да се експлоатират безогледно нейните ресурси и местното население. Тази концепция за развитие на туризма, съобразено с местната общност, става основа на понятието “отговорен туризъм”, в смисъл туризъм, отговорен към населението”.

“Отговорният туризъм” включва активно, всеобхватно участие на местното население във формирането и управлението на туристическия комплекс в дестинацията (Ritchie, 1993). Устойчивият туризъм също подчертава необходимостта от установяването на взаимовръзка между отношението на местните жители към туризма и възможността им да упражняват пряк контрол върху развитието на дестинацията (Lindberg & Johnson, 1997). Следователно, както отбелязват Lankford и Howard (1994), отношението на местната общност към развитието на туризма е в директна взаимовръзка с възможността й да участва в реализирането на туристическия продукт – разполагането с лостове за контрол над управлението съответства на благоприятно отношение и обратно, липсата на принос в развитието на туризма е причина за изострената липса на толерантност към все по-екстензивното развитие на дестинацията.

Както е известно от модела на Butler (1980), всяка туристическа дестинация преминава през няколко фази на своя жизнен цикъл. Интерес представлява приносът на местната общност към развитието на дестинацията в контекста на жизнения цикъл според модела на Butler. Достигайки фазата на зрялост, в развитието на дестинацията настъпва момент, когато инфраструктурата и услугите са високоразвити и силно концентрирани, бележи се спад на темповете на нарастване на пазара. Всичко това е съпътствано с все по-трудно постижими компромиси между общностите, както и с повишени усилия за възстановяване конкурентноспособността на туристическия продукт и избягване на упадъка. Възможно е такива дестинации да срещнат сериозни трудности в оптимизирането на капацитета за приемане на туристи. Засилва се и негативното отношение на местното население, вследствие на екстензивното развитие на туристическата индустрия. Като се има предвид изострената чувствителност на местната общност към туризма, още по-наложително е да се постигне яснота за нейните изисквания и да се спечели подкрепата й за развитието на дестинацията.
_________________
Туристическа социална мрежа
http://kkeliov.com
http://belitsa.com
http://semkovo.com
http://park.belitsa.com
http://gallery.belitsa.com
Дървен материал в Белица
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Реклама
Рекламен агент

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2008 7:49 pm    Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Kara_Zlati
Lamer
Lamer


Регистриран на: 18 Авг 2009
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Вто Сеп 15, 2009 8:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо асфалтирайте до основи Пътя за семково и особено този за мечките и тогава ще говорим за туризъм!Без тези две неща са безсмислени тези неща написани по-горе!!!
_________________
samo Belica
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sikk
Модератор
Модератор


Регистриран на: 01 Авг 2006
Мнения: 101
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Сеп 15, 2009 9:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

все от някаде трябва да се почне ... прав/а си ... но ... ако си от Белица знаеш какво е положението там Sad ... всичко идва от нащте Управници !!! които ... маи не и мястото там ....
_________________
Mark Knight & D Ramirez - Downpipe (Original_Mix)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Kara_Zlati
Lamer
Lamer


Регистриран на: 18 Авг 2009
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Чет Сеп 17, 2009 9:25 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ами половин Белица са ми роднини-много добре знам как стоят нещата там,в последните 10 години няма нито един свестен управник в Общината-ама няма и гражданско общество-това не може да се случи в Банско или Разлог или в някое село-само в Белица!В Банско един кмет(например Краваров),ако не си свърши работата,ще се съберат и ще му метнат един бой,и вообще -хората от БЕЛИЦА трябва да настояват да се асфалтира до Семково и до мечките!!Не може едно "смотано"село с 200 бабички като Добарско да има асфалт и да е по добре от Белица,Ами Добринище до хижите асфатла е чисто нов!Един турист като дойде в Белица или на Семково и Мечките и като си строши Полуоските или шарнирите на автомобила от дупките по пътя-втори път този човек НЯМА де повтори и да се върне!Като заключение ще кажа -че Белица я е имало ,има я и ще я има ,имайте малко самочувствие то не може само "да Джокаме рачия и да боцкаме Жабурини"-трябва много работа и единна позиция на населението,а не да се делиме на такива и такива-затова си пати Белица!!!!! Smile
_________________
samo Belica
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Танас
Lamer
Lamer


Регистриран на: 06 Авг 2009
Мнения: 1

МнениеПуснато на: Пет Юни 18, 2010 10:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм беличанин но вече от 15 години идвам редовно и лошия път не ме отказва. Тия хора дето ще се откажат заради пътя - по-добре за природата. Добре е пътя да е хубав но не е това решаващото предимство. В Банско като е хубав от 5години съм се зарекъл да не стъпвам. Основно е да не се юрнете като на Банско да си изсечете гората, да замърсите водите. Природата не може да понесе такъв туристически натиск. Заради нея идва моето семейство и със страх наблюдавам че май скоро и при вас няма да идваме. Сече се в рамките на НП уж санитарно, мръсно е (виновни са туристите), конския туризъм и вообще конете и господарите им съсипват и тревната покривка и малините. По пътя за "Трещеник" имаше един цигански катун - в радиус 1км трева не расте. Клека се изсича все едно магистрали ще минават оттам, по билото серат кравите от "Грънчар". Ето ако това продължава, ако ще евромагистрала да закарате в "Семково" няма да дойдем. С една дума искаме планината такава каквато беше преди 20г, предостатъчни са и тия хотели и полузаконни постройки, но да са поддържани добре и чисти. Плазми в хотелите не ми трябват, както някои туристи сравняват с Банско и Паничище. Иначе сте гостоприемни и добри хорица и това лято ако имаме възможност пак сме при вас.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kara_Zlati
Lamer
Lamer


Регистриран на: 18 Авг 2009
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Съб Юни 19, 2010 11:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

много си Прав Танасе-аз не казвам,че Белица требва да е бетон и лифтове-не не бива да е и бардак-а що се отнася до това -за унищожението на природата-то това си е до манталитета на местните Дървени босове и на Българския народ по принцип-то виж какво е положението и на другите планини за съжаление-поздрави Confused
_________________
samo Belica
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sikk
Модератор
Модератор


Регистриран на: 01 Авг 2006
Мнения: 101
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2010 11:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Танас добре си дошъл Wink
_________________
Mark Knight & D Ramirez - Downpipe (Original_Mix)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Kara_Zlati
Lamer
Lamer


Регистриран на: 18 Авг 2009
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Вто Юни 22, 2010 12:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

:)da
_________________
samo Belica
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Туризъм & Отдих в Общината Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Forecast | Maps | Radar | * тестов вариант, възможни са грешки

Парк за танцуващи мечки - гр.Белица. Читалище 'Георги Тодоров' - гр.Белица. Курортен комплекс СЕМКОВО - гр.Белица

.: BGtop.net :.!!!


гр.Белица © 2006-11 Web design: KKeliov Design