360 | Белица | Семково | Форумът на Семково | Галерия | Белица.com | Парк за мечки | Читалище | Каталог | Летовник.com

Туристическа социална мрежа Летовник
Интервю с Ибрахим Палев пред сп. „Туризъм и отдих”

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Белица в Интернет
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kkeliov
Администратор
Администратор


Регистриран на: 31 Юли 2006
Мнения: 160
Местожителство: Дървеница

МнениеПуснато на: Сря Ное 21, 2007 11:50 pm    Заглавие: Интервю с Ибрахим Палев пред сп. „Туризъм и отдих” Отговорете с цитат

Единственото (позитивно) интервю на г-н Ибрахим Палев, което може да се намери Sad
______________________________________________________
Ибрахим Палев: Превръщаме се в качествена и атрактивна дестинация за устойчив туризъм

- Господин Палев, община Белица е сравнително неизвестна дори на българския турист. Направете едно представяне на възможностите, които предлагате като туристическа дестинация и каква е визията на общинското ръководство за бъдещето в тази насока?
- Да, за мнозина от туристите общината ни е все още сравнително неизвестна, но който един път се докосне до духа на Белица, той завинаги остава запленен , непременно се завръща и има защо.
Красива и непокътната природа, древно минало, съхранени традиции, преплетени в трите величествени планини Рила, Пирин и Родопи. Топлият средиземноморски въздух, проникващ по течението на р.Места, определя мек и по-топъл климат с доказани лечебни качества при белодробни заболявания. На 17км. от град Белица се намира курортната местност “Семково”, която предлага много добри условия за целогодишен отдих, зимни и летни спортове. Курортът е разположен в близост до границата на НП”Рила”- най-големият природен парк в България, характерен със своето уникално биоразнообразие. На 11км. от Белица , върху площ от 120 ха, в местността “Андрианов чарк”- едно от най- красивите кътчета на Рила, се намира най-големият и единствен по рода си на Балканите Парк за реадаптация на танцуващите мечки в България, посещаван от около 6000 туристи годишно.
Общината ни се отличава с богато културно наследство. Тя съхранява останки на множество светилища от времето на траките - “Тракийско светилище” с.Бабяк, неолитно селище в м. ”Равен”, редица религиозни обекти- църкви, светилища, джамии, параклиси. Богатата история и етнография на района се съхраняват в петте зали на историческия музей, настанен в нова сграда в центъра на града. Селата са запазили автентичен фолклор и бит, който е уникален и голяма атракция за туристите. При нас се преплитат три етноса, празнуват се всички празници и християнски и мюсюлмански. Валявиците в града и до днес се използват от беличани за изпиране на килими и одеяла. Те са неизменна атракция за туристите и етнографска забележителност. Общо взето това са част от предпоставките, определящи развитието на района на Белица като качествена и атрактивна дестинация за устойчиви форми на туризъм, и свързаното с това повишаване на жизнения стандарт на местното население, което е главната цел и приоритет на общината.
- Много общини, решили да разширяват туристическия си потенциал успешно използват различни международни проекти и програми. Вие вече сте реализирали един проект по Програма ФАР „ Икономическо и социално сближаване” – „Развитие на българския екотуризъм”. Ще има ли тази дейност продължение?
- Разбира се това за нас беше първият проект с финансовата подкрепа на ФАР, на стойност 182 348 евро. Проектът обедини няколко основни дейности като: създаване на туристически продукти и услуги; инфраструктурна дейност-изградени бяха 6 екопътеки, спортна площадка в КК”Семково”, реконструиран беше партерния етаж на сградата на музея, с цел обособяване на Туристически информационен център; проведоха се обучения и консултации на гражданите, развиващи туристически бизнес. Изпълнихме и два етапа от проект “Изграждане на малко дивечовъдно стопанство върху общински земи и гори с цел създаване условия за развитие на ловен и фото туризъм” на МЗГ, ПРООН и общината по проект “Устойчиво развитие на селските райони”. Целта на проекта е развитието на алтернативния туризъм в общината, опазване на дивеча и околната среда.Стойността му е около 20 хил.лв.
По предприсъединителната програма на Европейския съюз за развитие на земеделието и селските райони САПАРД ни бе одобрен проект ”Реконструкция на път ІV- Лютово-Бабяк-Орцево на стойност 1 153 118лв. След реализирането на проекта ще бъде улеснен достъпа до археологическия паметник на културата Тракийското светилище край с.Бабяк и м.”Бабяшка чука”. Одобрен ни бе и проект по трансгранично сътрудничество България –Гърция “Тракийските светилища от двете страни на българо-гръцката граница”. В МТСП също ни бе одобрен проект- “Изграждане на местен капацитет за планиране на устойчиво икономическо развитие в община Белица”, който ще ни бъде много полезен, особено за младите кадри, които работят в общината.
В момента се водят преговори с гръцко-българско дружество “ФИА” за изграждане на хотелски комплекси и луксозни бунгала, както и създаване на конна база на територията на община Белица. Интерес представляват и проекти на частни предприемачи по издигане на вилни селища в м.”Врачови колиби” в Западни Родопи, край с. Краище; вилни селища в м.”Андрианов чарк” и “Сухо село”, край града. Във връзка с изпълнение на проект “Възобновяване на теснолинеен железопътен път Велинград-Добринище” на стойност 2,5 млн. евро се учреди сдружение с нестопанска цел ”Орфей” и община Белица е негов член.
- Има ли наченки на селския туризъм в общината? Как поощрявате тези местни жители, които са решили или се колебаят да се включат активно в него?
- Не само наченки, при нас този процес е започнал доста отдавна.По принцип са анкетирани доста хора от общината, които желаят да посрещат туристи в своите домове, да приготвят местни, традиционни ястия, да демонстрират пред гостите традиционни занаяти. Нашите хора са балкански чеда – дружелюбни, гостоприемни и работливи. Разбира се помагам и поощрявам всяка инициатива. В рамките на проект ”Устойчиво развитие на селските райони”, съществуващата местна инициативна група постоянно търси механизми и чрез иновативни проекти подпомогна някои местни жители да осъществят ремонт или закупят оборудване с оглед стаите, които предлагат да отговарят на изискванията, съгласно Закона за туризма. С изграденият ТИЦ всички те са улеснени, тъй като там могат да презентират пакетите от услуги, които предлагат.
- Какви са амбициите на общинското ръководство за развитието на курортния комплекс „Семково”?
- Той е все още в една прекрасна, тиха и спокойна местност. Стремежът на общинското ръководство е да се съчетае развитието на курорта като модерен, привлекателен и целогодишен център за туризъм и в същото време да се предложи уюта и спокойствието на планината. В тази посока са ориентирани и принципите на изработения Подробен устройствен план (ПУП), който предлага балансирано натоварване на територията, с цел съхраняване на вековните гори, красиви поляни и чисти планински езера. Изготвената екологична оценка доказва възможностите на курорта и успоредно с това систематизира мерките за наблюдение и контрол по време на прилагането на ПУП. Нерешеният от дълги години проблем със собствеността на земята на курорта ще се реши със започналата процедура по замяна на земи и гори общинска собственост с тези на курорта.
Източник:http://www.turizamiotdih.com
______________________________________________________

Да се надяваме, че поне малка част от това, за което говори г-н Кмета стане реалност!
_________________
Туристическа социална мрежа
http://kkeliov.com
http://belitsa.com
http://semkovo.com
http://park.belitsa.com
http://gallery.belitsa.com
Дървен материал в Белица
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Реклама
Рекламен агент

МнениеПуснато на: Сря Ное 21, 2007 11:50 pm    Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Белица в Интернет Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Forecast | Maps | Radar | * тестов вариант, възможни са грешки

Парк за танцуващи мечки - гр.Белица. Читалище 'Георги Тодоров' - гр.Белица. Курортен комплекс СЕМКОВО - гр.Белица

.: BGtop.net :.!!!


гр.Белица © 2006-11 Web design: KKeliov Design