360 | Белица | Семково | Форумът на Семково | Галерия | Белица.com | Парк за мечки | Читалище | Каталог | Летовник.com

Туристическа социална мрежа Летовник
Полезна информация за туризма.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Туризъм & Отдих в Общината
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
EjKo^bEjKo
Модератор
Модератор


Регистриран на: 11 Окт 2006
Мнения: 248
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 12:35 am    Заглавие: Полезна информация за туризма. Отговорете с цитат

СЕЛСКИЯТ ТУРИЗЪМ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПЕРСПЕКТИВЕН БИЗНЕС
Харта "Български дом" включва основните критерии за обслужване на туристи в къщи за гости

Селският и агротуризмът са разновидности на алтернативния туризъм.

Тяхното зараждане е исторически свързано със следвоенното възстановяване на Западна Европа. където чрез подпомагане на инициативи на земеделски стопани в областта на туризма се постига възраждането на селските райони и задържане на местното население. Не случайно 70% от бюджета на Европейския съюз е под формата на помощи за този сектор. Селският туризъм се характеризира с престой в селска среда - къща, устроен в близост къмпинг или друго място за настаняване, контакт с домакините, достъп до стопанството или престой в действаща ферма. Той може да се осъществява както в рамките на една нощувка т.е. престой по време на туристическа обиколка, така и като уикенд или седмица. И в двата случая гостите очакват да се включат във всекидневието на домакинството - беритба на плодове и зеленчуци, билки, приготвяне на традиционни ястия, празнуване на обичаите и празниците на района, наблюдение или обучение в местните занаяти, фолклорни и земеделски традиции. Тези дейности обикновено се допълват с различни видове активен или културен туризъм (пешеходен туризъм планинско колело, езда, посещение на манастири, музеи, археологически и други забележителности, училище по занаяти).

Успешното развитие на селския туризъм е сериозно застрашено от липса на субсидии и от старомодно управление.

В същото време повечето планински и селски райони нямат нямат друга алтернатива за развитие освен този вид туризъм, който има потенциала да съживи най-изостаналите части на страната ни и да ги превърне в достойно място за живот. В момента най-популярният продукт за селския туризъм у нас е настаняването в къща за гости. Тази дейност позволява на домакините, без големи инвестиции, след частични реконструкции и подобрения, да приемат туристи и сложат началото на свой бизнес в туризма. Експертите на Българската асоциация за алтернативен туризъм разработиха критерии за посрещане на туристи, които са обединени в понятието "харта". През 1998 г. те поставят основите на теоретичната постановка на харта "Български дом". Тя цели да допълни законовите изисквания за категоризиране на обектите за настаняване и да подпомогне собствениците на къщи и стаи за гости в тяхното развитие. Тези изисквания са препоръчителни и ще ви помогнат да се ориентирате в нуждите и очакванията на клиентите.

ОСНОВНИ СТАНДАРТИ НА ХАРТА "БЪЛГАРСКИ ДОМ"

Качество на посрещане

Сърдечното посрещане е от особено значение за туриста. Настаняването в обект, подписал харта "Български дом" гарантира лично отношение от страна на собственика. Гостоприемството, приятелското отношение, всеотдайността към клиента, са ангажимент за всеки член на хартата. Домакинът трябва да помага на гостите си да открият богатствата на страната, да предоставя информация за забележителностите в района, за местните традиции и възможностите за спорт. Той трябва да съдейства и за пълноценно изживяване на ваканцията от туристите.

Качество на настаняване

Чистотата и подредеността са най-важните компоненти на качественото настаняване. Стаите трябва да са до 4 легла и да разполагат с обособени места за подреждане на багаж, и за съхранение на спортна екипировка. Качеството на настаняване включва и възможност за ползване на общите помещения в къщата - трапезария, кухня, място до камината и др. Топлата вода в достатъчни количества, отопление на стаите, чисто спално бельо и достатъчно одеала са също част от основните изисквания.

Качество на услугите

Хранене

Желателно е поднасянето на традиционни ястия и местни специалитети от домашно произведени продукти, като е възможно туристите да готвят и да се хранят заедно с домакините. Те приготвят за своите гости закуска, обяд, вечеря, пикник (кошница), сух пакет или осигуряват достъп до кухнята за самостоятелно ползване.

Допълнителни услуги

Те включват богат избор от възможности за свободното време. Необходимо е наличие на табло с описание и цени на спортни и други дейности, организирани от домакините или от лица, ползващи се с техните лични препоръки; разписания на транспортните средства, информация с работното време на търговски обекти, аптеки и здравни заведения, занаятчийски работилници, музеи; карти и маршрути; рекламни листовки за спектакли, местни събори и други събития.

Ценова листа

Цените трябва да бъдат изложени на видно място и да дават яснота относно условията за настаняване, хранене и допълнителни услуги. Грижа за сигурността на клиентите Това означава да се осигурят всички мерки за безопасност - лична сигурност, противопожарна охрана и др. В случай на необходимост да се предвиди намесата на специализираните органи.

Качество на външното пространство

Търсенето на автентичност от страна на туриста изисква сградата и нейното обзавеждане да са в хармония с местната или националните архитектура и традиции. Прилежащите зони (градинки, площадки и др.) трябва да се поддържат от стопанина чисти и подредени, по възможност с цветя. Слънчевите балкони с хубава гледка са препоръчителни. Стопанските сгради трябва да са достъпни и чисти. Препоръчително е маркирането с табели на подходите към обекта. От съществено значение е разположението на къщата или хотела. Те трябва да бъдат в район със запазена природна среда - в близост до водни площи, морска ивица, природни феномени и екопътеки, на изходни пунктове към планини и природни паркове. Къщата може да се намира и в селища с характерна архитектура и запазена традиции, както и в близост до манастири, параклиси, светилища и местности, известни с лечебните качества на въздух и извори.

Устойчиво развитие и опазване на околната среда

Независимо от категорията, мястото за настаняване трябва да поддържа безупречна хигиена, както в къщата и двора, така и в околните пространства, и стопанските постройки. При обзавеждане и декорация на обекта е препоръчително да се използват естествени материали. Високо се оценява оборудването с уреди, пестящи електрическа енергия, вода и други консумативи. Подробна информация за задължителните изискванията за категоризиране на обекти за настаняване в селска среда (къщи за гости и стаи за гости) можете да получите от страницата на Министерство на икономиката - http://www.mi.government.bg/tourism


ДА ОТВОРИМ РЕСТОРАНТ
Преди да започнат да посрещат клиенти, заведенията трябва да отговорят на редица изисквания

Ресторантьорството, като част от туристическия бизнес, е една от привлекателните и печеливши дейности за много предприемачи у нас. Казват, че да имаш ресторант на ниво е истинско изкуство, зад което се крият много усилия и внимание към детайла. Преди обаче да започнете да подреждате масите и посрещате клиенти, трябва да отговаряте на редица изисквания, за да получите разрешение за отваряне на ресторант. Тези условия са подробно описани в Наредбата за категоризиране на туристическите обекти. Сп. "твоят БИЗНЕС" публикува специално за читателите си някои от основните изисквания към онези, които са решили да "влязат" в ресторантъорския бизнес.

Първата стъпка, която трябва да предприеме човек, който ще се занимава с тази дейност, е да подаде заявление по образец за категоризиране на обекта до съответния категоризиращ орган.


Към заявлението е необходимо да се подготвят следните документи:

- Удостоверение за актуална съдебна регистрация на лицето, ако то е търговец по смисъла на Търговския закон, с дата на издаване, предхождаща с не повече от 30 дни датата на подаване на заявлението. В случая могат да се прилагат и документи, удостоверяващи, че юридическото лице има право по силата на друг закон да извършва стопанска дейност. Удостоверението, както и другите документи трябва да бъдат в оригинал или препис;

- Удостоверение (оригинал или препис), че лицето не е в процедура по ликвидация или несъстоятелност, издадено от съответния окръжен съд. с дата на издаване, предхождаща с не повече от 30 дни датата на подаване на заявлението;

- Справка за професионалната и езиковата квалификация на персонала в обекта. Тя се прави по образец, съгласно приложение № 7 или 8 (вижте Наредбата);

- Копия от документите, удостоверяващи професионалната и езиковата квалификация на управителя на туристическия обект;

- формуляр за определяне на категорията, съгласно приложение № 9 или 10 от Наредбата;

- Копия от документите за собственост на обекта;

- Документ, удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация;

- Копие от договора за наем или от друг договор, от който е видно, че са налице условия лицето да извършва съответната туристическа дейност в обекта;

- Оригинал на нотариално заверено пълномощно, когато заявлението се подава от пълномощник;

- Документ за платена такса за категоризиране, съгласно тарифата по Закона за туризма. Заявленията се разглеждат от Общинската експертна комисия по категоризиране (ОЕКК), назначена със заповед на съответния кмет на община, в 14-дневен срок от подаването им.

Според Наредбата ресторанти са общодостъпни заведения за хранене и развлечения, В които се предлагат кухненска и сладкарска продукция алкохолни и безалкохолни напитки.


Ресторантите могат да бъдат:

- класически ресторант;
- специализиран ресторант;
- ресторант с национална кухня (българска или чуждестранна);
- атракционно-тематичен;
- заведения за бързо обслужване;
- питейни заведения (кафе-аперитив, бинарна, пивница (кръчма), бирария, кафе-сладкарници);
- барове.

Наредбата за категоризиране на туристическите обекти определя изисквания за съответните категории заведения за хранене и развлечения, които могат да бъдат "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" и "пет звезди". В този материал представяме изискванията към средния клас ресторанти и заведения - "три звезди".

Категория "три звезди"

Видът на архитектурно-планировъчното решение на ресторанта или заведението трябва да бъде по индивидуален проект. Едно от изискванията в обектите от тази категория е площта на едно място за сядане, като се изключи тази за оркестър и танцуване, да бъде от 1,8 до 1,4 кв. м според вида на заведението. Друго условие е ресторантите, питейните заведения, кафе-сладкарниците и баровете да имат предверие. То обаче не се изисква за заведенията за бързо хранене "три звезди". Гардеробът е задължителен за ресторанти и барове с повече от 50 места. Тези обекти трябва да разполагат и с огледало в цял ръст. За заведенията от категорията се изисква и тоалетна с преддверие с огледала и мивки с топла и студена вода, сапун, сешоар за ръце и две книжни салфетки. За заведенията за хранене и развлечения в средства за подслон се допуска общ гардероб, както и обща тоалетна. За обекти, проектирани след 1 юни 2003 г., тоалетната трябва да бъде в заведението за хранене и развлечения. Подовата настилка, стените и таванът в търговската зала трябва да бъдат съобразени със спецификата на заведението. Изискване е също да има пердета или щори, декоративна украса, осветление, закачалки (за заведения до 50 места). Ресторантите и останалите обекти с повече от 60 места от тази категория трябва да имат и всмукателно-нагнетателна вентилация, както и отопление. То не се отнася за летните сезонни обекти.

Мебели

Необходимо е масите за двама и четирима да имат покривки във всички заведения от тази категория. Покривки за маси за шестима трябва да има само в ресторантите. В питейните заведения, кафе-сладкарниците и баровете масите трябва да бъдат с диаметър минимум 70 см. Наличие на помощни масички за сервиране, както и колички за сервиране на напитки, предястия, десерти и др., е условие само за ресторантите. Всички обекти от тази категория трябва да разполагат със сервитьорски шкафчета, тапицирани столове и барови столчета (при наличие на барплот). Откритите площи към залата е необходимо да са озеленени и да имат маси и столове с олекотена конструкция, сенчести устройства и др.

Търговските зали могат да бъдат обособени като зимни градини със специфичен интериор богата естествена растителност, екзотични елементи и др. За нощен бар с програма се изискват спомагателни помещения за артисти и оркестър, и дансинг за изнасяне на програмата. За бар-вариете е необходима сцена със сценично оборудване, съблекални за артистите и гримьорни с гардероби, както и тоалетни отделно за мъже и жени. Това не е задължително за кафе-сладкарници и барове при следните форми на обслужване - бюфет-маса, блок-маса и шведска маса.

Обслужване

Видът и наименованието на заведението трябва да бъдат обозначени чрез подходящо оформен надпис и стилизиран символ, който да е светлинен или добре осветен. Изискване е до входа на видно място да бъде поставена табела с категорията на обекта, фирмата и седалището на търговеца, както и с работното време на туристическия обект, името и фамилията на лицето- управител на обекта. Менюто пред входа трябва да бъде постоянно и да е художествено оформено. В ресторантите и заведенията от категория "три звезди" гардеробът трябва да се обслужва от гардеробиер в подходящо облекло. Задължение на управителя е да проверява готовността на търговските зали и да инструктира обслужващия персонал 15 минути преди началото на работното време на заведението.
_________________
The HOUSE is my MUSIC!!!

Врати и Строителна борса Варна
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама
Рекламен агент

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2007 12:35 am    Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Kara_Zlati
Lamer
Lamer


Регистриран на: 18 Авг 2009
Мнения: 20

МнениеПуснато на: Вто Сеп 15, 2009 8:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ама какъв туризъм-първо оправете пътя за мечките и за семково-за да не ви бягат туристите и тогава говорете за туризъм!!!
_________________
samo Belica
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Туризъм & Отдих в Общината Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Forecast | Maps | Radar | * тестов вариант, възможни са грешки

Парк за танцуващи мечки - гр.Белица. Читалище 'Георги Тодоров' - гр.Белица. Курортен комплекс СЕМКОВО - гр.Белица

.: BGtop.net :.!!!


гр.Белица © 2006-11 Web design: KKeliov Design