360 | Белица | Семково | Форумът на Семково | Галерия | Белица.com | Парк за мечки | Читалище | Каталог | Летовник.com

Туристическа социална мрежа Летовник
Екопътека "Храмът на вечността"

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Екопътека "Храмът на вечността"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
EjKo^bEjKo
Модератор
Модератор


Регистриран на: 11 Окт 2006
Мнения: 248
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 4:24 pm    Заглавие: Екопътека "Храмът на вечността" Отговорете с цитат

Екопътека "Храмът на вечността"

В продължение на милиони години Природата е творила дивния и неповторим горски свят. Свят, в който си дават среща букът, обикновената ела, бялата мура, смърчът, горунът и благунът. Свят, в който се раждат и умират много създания – разнообразни по вид, по размери и по форма растения, фантастични безгръбначни. Свят, благодарение на който се появяват и оцеляват гръбначните - от рибите, през земноводните, влечугите и птиците, до нас - бозайниците. Без горите нямаше да има достатъчно кислород във въздуха, за да можем да се движим, да мислим, въобще – да съществуваме. И не само ние – хората, а всички днешни обитатели на Земята!

По маршрута на пътеката се редуват различните горски съобщества. Тук са представени и топлолюбивите широколистни дъбове и влаголюбивият бук, и предпочитащите по-хладен климат обитатели на северните ширини смърч и ела. Тук са едни от най-красивите и запазени гори от бяла мура – дърво, срещащо се само на Балканския полуостров.

Пътеката дава уникалния шанс да се докоснете до напечената от слънцето и ухаеща на смола пазва на иглолистната гора и да се насладите на хладния усой на бука с дъх на влажен мъх. Ще видите разликата между бореалните иглолистни гори – горите на студените климатични пояси, и горите, повлияни от топлите средиземноморски ветрове, нахлуващи по течението на река Места. Ще видите и сравнително запазени, и доста повлияни, дори напълно създадени от Човека гори, ще разберете каква е разликата между тях, като сравните обитателите им.

Маршрутът се обхожда за 3 часа и 30 минути. От комплекс Семково по черен горски път се тръгва през смърчова гора. Тук освен смърчът може да се види красивият пурпурен пренантес, също една от двадесетината български орхидеи – дланокоремникът, както и цветовете на брястолистното орехче и на ендемичното родопско крайснежно звънче.

В местността Васьовец маршрутът излиза на горска поляна с разнообразни лечебни растения – билки: балкански зановец, жълт кантарион, риган, сребристо прозорче, обикновена луличка, див морков и др. Разпознаването и събирането на билки изисква предварителна подготовка и спазване на някои основни условия и правила.

Към местността Сухо село масово се срещат осилест карамфил, звездан, прасковолистна камбанка, зайчина, ливадна метлична и обикновена вратига. Потоците са обрасли с бяла елша, а покрай тях с големите жълти цветове се откроява чернокосът. Там могат да се видят балканската паламида, блатнякът и шапичето. Покрай самия път се наблюдават целолистното червеноглавче, едностранната камбанка, тънколистната лайкучка, жълтата какула, трицветната теменуга, същинското еньовче и др.

От местността Сухо село маршрутът продължава в посока Кривата ела през бялборова гора с черна и червена боровинка. Единично се срещат едностранната мурава, едноцветникът, пълзящото срещниче, еловият лопен и др.

Територията на маршрута обхваща „пъстървовата” и „мряновата” зони на реките, където в отбелязаните за риболов места и през разрешените сезони може да прекарате прекрасни часове, отдадени на любимия спорт.

Маршрутът е много благодатен за наблюдаване на различните видове птици, обитаващи горските екосистеми. По-интересните птици, които ще срещнем по този маршрут, са: белогуш дрозд, сокерица, червеногърба сварчка, сива овесарка, жълта овесарка.

Разбира се гората е ценен ресурс – следите от интензивното му ползване в недалечното минало още личат. Модерните общества не ценят много благата, които гората осигурява – нейната важна функция да пречиства въздуха, да гарантира питейна вода, да предотвратява наводненията, да спира ерозията. Въобще, да осигурява висок жизнен стандарт за нас и поколенията след нас.

Помислете, струва ли си да рушим този храм на вечността, да се лишим от неговата сянка, да прогоним птиците, да пресушим изворите му? Ще можем ли да го заменим с нещо и да го откупим от бъдещите поколения?

Източник: ecotourismbelitsa.com
_________________
The HOUSE is my MUSIC!!!

Врати и Строителна борса Варна
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама
Рекламен агент

МнениеПуснато на: Пет Сеп 07, 2007 4:24 pm    Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Екопътека "Храмът на вечността" Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Forecast | Maps | Radar | * тестов вариант, възможни са грешки

Парк за танцуващи мечки - гр.Белица. Читалище 'Георги Тодоров' - гр.Белица. Курортен комплекс СЕМКОВО - гр.Белица

.: BGtop.net :.!!!


гр.Белица © 2006-11 Web design: KKeliov Design