360 | Белица | Семково | Форумът на Семково | Галерия | Белица.com | Парк за мечки | Читалище | Каталог | Летовник.com

Туристическа социална мрежа Летовник
БОК - Българско овчарско куче

Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Кинология
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dpower
Lamer
Lamer

Местожителство: Белица

МнениеПуснато на: Нед Сеп 14, 2008 12:53 am    Заглавие: БОК - Българско овчарско куче Отговорете с цитат

Това е темата в която ще дам информация какво представлява българското овчарско куче.. история и т.н. да ви дам горе доло представа за какво става вапрос!А тема относно беличките кучета ще има по нататък!Моля всички, които гледат темата и имат мнение .. да пишат само за БОК.Другите породи в другите теми! БОК ruls!
Реклама
Рекламен агент

МнениеПуснато на: Нед Сеп 14, 2008 12:53 am    Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
dpower
Lamer
Lamer

МнениеПуснато на: Нед Сеп 14, 2008 1:02 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ИСТОРИЯ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПОРОДАТА
Иторическа справка
Българското овчарско куче е една от най-старите породи в Европа. Кучето е автохтонно (местно, аборигено). Установено е, че подобни кучета със сходен морфологичен тип по нашите земи са отглеждали още древните илири и голяма част от местните тракийски племена. Нашето куче е отглеждано от българи скотовъди от ранни зори на развитието на скотовъдството. Тази порода се е съхранила и развила през вековете охранявайки стадата и имотите на българите. Българското овчарско куче влиза смело във бой с вълци, мечки, и прогонва крадци, рискувайки си живота само да може да опази стадата и имотите на собственика си. Тази порода се е запазила и до днес. Чрез установените правила за развъждане, БКК за БОК се стреми да запази и съхрани породата, нейните ползвателни качества, хармонични форми и пропорции, отговарящи на съвременната кинология, без да опорочава, а да доразвива незаменимите й работни качества.

Предназначение на породата
Българското овчарско куче е селско-стопанско охранително куче. То охранява както дребен и едър рогат добитък, птици, така и селско-стопански къщи, имот, ферми, обори и пристройки. Охранява селско-стопанските животни от едри хищници (вълци и мечки) посредством зорко наблюдение и гласово-дистантно. Чрез прогонване с глас, преследване и в крайни случай (в група) – атака. Охранява стадото от непознати злосторници и грабители посредством директно атакуване и предварителна демонстрация на заплаха. Охранява селско-стопанските имоти при вързано състояние (блок пост) и свободно пуснато.

Регион на приложение
Всякакви местности и терени при които се практикува селско-стопанското животновъдство и е възможна поява на хищници, злосторници и недоброжелатели.

dpower
Lamer
Lamer

МнениеПуснато на: Нед Сеп 14, 2008 1:05 am    Заглавие: Отговорете с цитат

МЕСТНИ КЛУБОВЕ
МКК за БОК - София
МКК за БОК - Банкя
МКК за БОК - Разлог
МКК за БОК - Велинград
МКК за БОК - с. Семчиново
МКК за БОК - с. Памидово
МКК за БОК - Пловдив
МКК за БОК - Габрово
МКК за БОК - Враца
МКК за БОК - Монтана
МКК за БОК - Лом
БКК за БОК - Видин

МКК за БОК - Разлог

председател:
Костадин Коцаков - 0887184902

отговорник по селекцията:
Благой Татарски - 0888196577

развъдници:
Динко Катев - Костадин Коцаков - 0887184902

Последната промяна е направена от dpower на Съб Сеп 20, 2008 6:33 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dpower
Lamer
Lamer

МнениеПуснато на: Нед Сеп 14, 2008 1:10 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Общо взето е тва .. ще потърся още информация за породата ама нема смисал да пълна форума с излишна информация сега за сега тва е най-важното!Една добра новина за запалянковците .. вече сме признати и от останалите маниаци..

Сертификат от UCI за международното признаване на породата Българско овчарско куче

dpower
Lamer
Lamer

МнениеПуснато на: Нед Сеп 14, 2008 1:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

За сега по породата БОК ..тва е от мен.. искаше мисе и да кача снимки на различни кучета от породата .. обаче и сами може да разгледате в www.google.bg просто пишете БОК, информацията която взимам е от други саитове и е подбрана.. не искам да се караме за права щото не миса много ясни нещата .. за тва няма да взимам снимки на кучета с други собственици да си нямаме проблеми.. мисля че това което правя не е "Незаконно" щото си е в границите ! N-Joy за сега.. ако някои иска или има повече информация е свободен да се изрази Wink!А снимки ще има обещавам сами ще видите че има малка разлика между кучеата а са една порода .. тва е защото са от различни краища на страната, но мисля че наще са по-добри .. все пак.. планински климат Smile
orlandopg
Lamer
Lamer

МнениеПуснато на: Пон Сеп 15, 2008 4:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето ви няколко снимки на Български овчарски кучета Very Happy
Моля, за в бъдеще снимките ги качвайте във ФОТОФОРУМА!

Арда "ТАДАМ BG"
титли: R.BIS,BOS,2xCAC,UKCIB,R.UKCIB,URCAC,"Клубен шампион за 2008г-клас"Работен"",Eвропейски Шампион-"Киев'08"

Херо "АВИЮП"

Килър "SBG" - Шампион на III-Открит Клубен Шампионат "Мирослав Арсенов"

Шаро "КАРЛОВО-БГ"

Караман "ШОПОВ"

Чарли "ЧАРЛИ-БГ" едно великолепно куче от Плевен

Ch. Мечо "ВИК" - Клубен Шампион,многократен победител на изложби,първото куче от породата победител в клас "Шампиони" на международна изложба.

www. bkk-za-bok.hit.bg

Последната промяна е направена от orlandopg на Вто Сеп 16, 2008 2:00 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dpower
Lamer
Lamer

МнениеПуснато на: Пон Сеп 15, 2008 10:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

мерси много Wink утре ще кача снимки на мойте БОК да ги видиш Wink
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Дискусионен форум на община Белица Форуми -> Кинология Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Forecast | Maps | Radar | * тестов вариант, възможни са грешки

Парк за танцуващи мечки - гр.Белица. Читалище 'Георги Тодоров' - гр.Белица. Курортен комплекс СЕМКОВО - гр.Белица

.: BGtop.net :.!!!

гр.Белица © 2006-11 Web design: KKeliov Design